12 Ağustos 2013 Pazartesi

Kınadığınız şey...

''Kınadığınız şey başınıza gelmeden ölmezsiniz''

Bu sözü çok severim. (Hz. Muhammed'in söylediği rivayet edilir.) Sevmekten ziyade kınamamak, artık hayatımda uygulamaya çalıştığım temel şeylerden birisi haline geldi. Hepimiz bilinçli ya da bilinçsiz, bir şeyleri, birilerini -en yumuşak ifadeyle- kınarız. Acımasızca eleştiririz, dedikodusunu yaparız. Bir de saatlerce konuşup ''aman şimdi dedikodusunu yapmış gibi olmayalım'' deriz. Olay da bununla bitti zannederiz. Ama bitmez. Her hareket bir sonucu doğurur.

Bu gibi sözlerin öylesine, sadece basit bir öğüt olduğunu düşünürüz. Bu söz bir evren yasasını ifade eder aslında. Karşınızdaki insanı ne ile eleştirir, kınarsanız o size geri döner. Çünkü tekamülünüz  için bunu yaşamanız, o insanın bulunduğu durumu deneyimlemeniz gerekir. Evren size ''Madem sen falanca kişiyi falanca sebepten eleştiriyor, kınıyorsun, bir de sen bunu yaşa da seni görelim'' der.

Aksini düşünüyorsanız deneyin! Ya da geriye dönüp bir bakın, kınadığınız şeylerin başınıza gelip gelmediğini bir düşünün.

Bu yüzden, yaptıklarınız farkına varın. Bu gibi bir çok derin mana içeren, sadece hayat dersi vermeyen, sizi sınava tabi tutan, sorumluluk almanızı ve sonucuna katlanmanızı gerektiren sözler ve içlerinde yatan evren yasaları mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder