12 Aralık 2014 Cuma

EFT nedir? Ne işe yarar?

EFT (Emotional Freedom Techniques - Duygusal Özgürlük Tekniği) nedir?

EFT, geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan bir enerji çalışmasıdır. Kişi, parmak uçlarıyla vücudundaki bazı akupunktur noktalarını tıklar. Buradaki temel prensip herhangi bir olumsuzluktan dolayı vücutta tıkanıklığa uğrayan enerji akımlarının tıklama yoluyla normal hallerine geri dönmeleridir. Böylelikle enerji akımı tıkanıklığına neden olan problem ortadan kalkar ve yerine olumlu düşünce veya davranış modelleri yerleşir.

EFT bir enerji psikolojisi tekniğidir. Diğer bir ifade ile duygusal özgürleşme tekniğidir. Enerji meridyenlerini uyarma açısından akupunktur ve akupres ile olumlamalar açısından da NLP’nin ortak bir sentezidir diyebiliriz.

EFT nin uygulama alanları çok geniştir:

Fobilerden kurtulmak (örümcek korkusu, yükseklik korkusu, toplum önünde konuşma korkusu vb)

Bağımlılıklardan özgürleşmek (sigara, alkol bağımlılığı), fiziksel ağrılardan kurtulmak için(sırt, bel ağrıları vb)

Geçiş acılardan özgürleşmek (tacize maruz kalma, travmalar vb) için kullanılabilir.

Olumsuz Duygular (Değersizlik, stres, öfke, korku, endişe, acı, üzüntü, suçluluk, güvensizlik, korku, nefret, kıskançlık, fobi, panik atak, depresyon)

Olumsuz İnançlar (“Şanssızım,Talihsizim, Yalnızlığa mahkumum, Beceriksizim, Sevilmeye layık değilim, Para geldiği gibi gider, Babana bile güvenmeyeceksin, Bütün erkekler aldatır, Bütün aksilikler beni bulur)

Bedensel Sorunlar (Allerjiler, sırt ve bel ağrıları, fibromiyalji, kabızlık, cinsel sorunlar, şişmanlık, sedef hastalığı, karın ve mide ağrıları, iştahsızlık)

Hedef Belirleme (İşyerinde, ilişkilerde, kazanç düzeyinde, projelerde, toplumda yer belirlemede, hayat amacını bulmada)

Performans Artırma (Sınav, iş, spor, sanat alanlarında, kolay odaklanma, hafıza geliştirme, yaratıcılık, disiplin geliştirme, verim artırma)

Ruhsal Gelişim (Dinginlik, dengeli ilişkiler, sevecenlik, affetmek, sevgi ve hoşgörü geliştirme)

EFT, tedavi süreci içinde kişiye psikolojik acı vermiyor ve uzun seanslar gerektirmiyor. İlaç ve iğne tedavisi içermiyor. EFT’nin işe yaraması için, kişinin buna inanması da gerekmiyor. Hiç bir yan etkisi olmadığı için, her durumda kullanılabilir. Doğru uygulandığında başarı oranı çok yüksektir. (%85-97) Hızlı bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple terapistler, doktorlar, akupunktur ve refleksoloji uzmanları ve yaşam koçları tarafından hasta ve danışanlara rahatça uygulanmaktadır. Ayrıca kişi, bir defa bu tekniği öğrendikten sonra kendi kendine de uygulayabilmektedir.

EFT, uygulama bakımından kolay gibi gözükse de, sorunun tespiti, buna uygun verilecek telkinler gibi hassasiyet gerektiren durumları içermektedir. Bu sebeple EFT, bu konuda sertifikaya sahip uzman kişiler* tarafından yapılmalıdır. Hizmet aldığınız kişilerden bu konuda yeterliliğini gösterir belgeleri lütfen sorunuz.


*C.Çetin'in resmi EFT Practitioner sertifikası bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder